INTERVIU. Andrei Năstase, candidat pro-european la alegerile prezidențiale din Republica Moldova: Guvernul pro-rus de la Chișinău trebuie demis prin vot democratic. Puterea trebuie să redevină definitiv și în totalitate poporului

INTERVIU. Andrei Năstase, candidat pro-european la alegerile prezidențiale din Republica Moldova: Guvernul pro-rus de la Chișinău trebuie demis prin vot democratic. Puterea trebuie să redevină definitiv și în totalitate poporului
Andrei Năstase: „Guvernul pro-rus de la Chișinău trebuie demis prin vot democratic pentru a reda în totalitate și definitiv poporului puterea si nu pentru a tranzacționa puterea de la un grup oligarhic la un altul” / Sursă FOTO: Andrei Năstase - Facebook
Publicat: 15/05/2020, 15:16
Actualizat: 15/05/2020, 16:18

Andrei Năstase, fost viceprim-ministru, ministru de interne al Republicii Moldova, candidatul pro-european la alegerile prezidențiale din 2020 a declarat într-un interviu GÂNDUL că „Guvernul pro-rus de la Chișinău trebuie demis prin vot democratic pentru a reda în totalitate și definitiv poporului puterea si nu pentru a tranzacționa puterea de la un grup oligarhic la un altul”. 

Gândul: D-le Andrei Năstase, vă propun să discutăm despre poziția Platformei DA față de eventualitatea demiterii guvernului, pentru început, însă, spuneți-ne dacă considerați oportună în general căderea guvernului în această perioadă dificilă.

Andrei Năstase: Este cunoscut faptul că în perioada stării de urgență Platforma DA a fost destul de rezervată în a da jos guvernul chiar și atunci când acesta a demonstrat incapacitatea crasă de a oferi populației un suport real, bine așezat, în condițiile crizei pandemice. Totuși, complexitatea crizei generalizate pe care Republica Moldova o resimte astăzi este cu atât mai dramatică cu cât acestei crize sanitare i s-a suprapus o reală criză economică și socială, dublată (dacă mai era nevoie!) de incompetența deja dovedită a actualului guvern Chicu. Este cât se poate de evident acum că acest guvern nu este nimic altceva decât o structură subordonat în totalitate și necondiționat lui Igor Dodon, cel mai oportunist și mincinos președinte pe care l-a avut vreodată Republica Moldova.

 Stați puțin, dar tocmai Igor Dodon susține că Republica Moldova reușește să gestioneze criza pandemică mai bine chiar decât în multe țări din Europa și ne putem bucura de o stabilitate concludentă!

Andrei Năstase: Igor Dodon minte și nu voi comenta neadevărurile sale menite să-i susțină ambițiile electorale. Cât despre stabilitate – să spună oamenii cât de benefică este aceasta în viața lor cotidiană și câtă pâine le pune pe masă. Pe lânga toate acestea, Republica Moldova se confruntă din nou, în mai puțin de 6 luni, cu o nouă criză politică, generată de dezintegrarea prin care trece astăzi Partidul Democrat. Detaliile acestei crize politice contează, în opinia noastră, mai puțin, important este contextul pe care unii încearcă deja să-l impună, mai ales cu sprijinul presei afiliate.

Da, mulți sugerează că s-ar impune foarte repede răsturnarea guvernului Chicu și realizarea unei majorități parlamentare care să scape Republica Moldova de Igor Dodon. Și ce nu este bine în aceste sugestii? Sau, totuși, sunteți împotriva demiterii guvernului Chicu?

Andrei Năstase: Nu mă impuneți să vă răspund cu da sau nu pentru că oricum voi insista să aduc argumentele de rigoare. Deci, am spus și o repetăm și astăzi, noi, cei din Platforma DA considerăm că unul din marile pericole pentru Republica Moldova este reprezentat de Igor Dodon și PSRM, un partid socialist de sorginte asiatică, încremenit în timp, iar acest partid nu se poate reforma decât în opoziție. Ei bine, în contextul la care unii lucrează din umbră de foarte multă vreme și dezinformarea a început din nou să pună stâpânire pe spațiul public, vă anunț că Platforma DA, mereu independentă de curentele manipulatorii, a luat două decizii extrem de importante în forurile noastre statutare. Iar prima decizie ține de concluzia explicită că guvernul Chicu trebuie să cadă, prin vot democratic, în Parlamentul Republicii Moldova. Deci, vom susține un demers coerent, transparent, responsabil și asumat de demitere prin vot, în Parlament, a Guvernului eșuat Chicu – Dodon.

Ce înseamnă un demers coerent și responsabil? Insinuați că celelalte demersuri sunt mai puțin justificate?

Andrei Năstase: Nu mă ocup de insinuări, dacă am ceva de spus, o spun. Un demers coerent și responsabil este un demers perfect motivat și în cazul nostru este vorba de o moțiune de cenzură deja anunțată de Platforma DA la baza căreia sunt mai multe motive bine argumentate. Să nu uităm că Republica Moldova se află în pragul unei catastrofe naționale, iar de această situație se face vinovată guvernarea Dodon – Chicu. Țara se confruntă în prezent cu trei crize sistemice: pandemia sanitară, criza economică și seceta. Această guvernare a demonstrat deja că nu este capabilă să răspundă la nici una dintre aceste crize. Guvernul Chicu fiind subordonat, total și ilegal, direct lui Igor Dodon, și-a compromis mandatul de investire primit de la Parlamentul Republicii Moldova.

Vorbiți despre trei crize, haideți să le luăm pe rând, dacă tot insistați să motivați moțiunea de cenzură. Cu ce a greșit guvernul Chicu în gestionarea crizei pandemice?

Andrei Năstase: Guvernul Chicu nu doar a greșit, ci a fost total incapabil să gestioneze sectorul sănătății publice pe perioada acestei pandemii. Sunt infectați peste 1200 de medici și personal medical, un record absolut în lume! Nu mai spun că achizițiile de echipamente și alte lucruri necesare se fac în mod fraudulos și fără supravegherea instituțiilor abilitate, iar spitalele în continuare nu dispun de echipament medical corespunzător. În general,  s-a improvizat chiar din startul crizei sanitare, nu s-a pus deloc accent pe prevenție. Incompetență și lipsă de responsabilitate, acestea sunt cuvintele care caracterizează activitatea guvernului pe acest subiect, nu doar greșeală!

„Guvernul Chicu nu a avut și nu are soluții pentru susținerea mediului de afaceri și a sutelor de mii de angajați”

Bănuiesc că în cazul crizei economice veți reitera incapacitatea guvernului, dar măcar o cifră ceva? Ce indicatori anume vă fac să credeți că nici în acest domeniu guvernul actual nu a reușit?

Andrei Năstase: Nu te bazezi pe supoziții atunci când motivezi o moțiune de cenzură, nu-i așa? Le luăm pe rând, dar, totuși, pe înțelesul celor care citesc interviul, fără a ne aprofunda în contabilitate. Deci, așa. Guvernul Chicu nu a avut și nu are soluții pentru susținerea mediului de afaceri și a sutelor de mii de angajați, oameni care au suferit economic ca urmare a pandemiei. Dimpotrivă, prin deciziile sale guvernul a impulsionat șomajul. Prea mulți cetățeni au rămas practic fără sprijin real din partea statului. Zeci de mii de furnizori de servicii publice și comercianți mici, care activează în bază de patente, au fost lăsați fără surse de existență și ajutoare de stat în perioada crizei. Pe de altă parte, guvernul Chicu, în condițiile dublării deficitului bugetar de la 7 la 17,2 miliarde lei, își permite să risipească banii publici prin susținerea unor companii clientelare, companii care nu au avut pierderi economice în perioada restricțiilor impuse de autorități, iar unele dintre acestea chiar au avut supravenituri. Mai mult decât atât, sunt reluate schemele economice criminale de pe timpul lui Plahotniuc, în special cele legate de contrabandă! Și pe acest fundal deplorabil Guvernul Chicu, cu aroganță și lipsă totală de viziune… a izolat complet Republica Moldova pe plan internațional!

„Republica Moldova nu mai este un partener credibil pentru Uniunea Europeană”

Credeți că ajutoarele venite din diverse țări, inclusiv România, nu sunt rezultatul politicilor echilibrate în relația cu alte state, politici asumate de guvernul Chicu?

Andrei Năstase: Nici măcar nu pot să râd la această glumă a dvs, atât de penibilă e prestația internatională a actualei guvernări! Ajutoarele din România nu au venit datorită, ci în pofida așa-zisei „politici externe echilibrate” promovate de Dodon care nu face altceva decât să scoată Republica Moldova de pe agenda Parteneriatului Estic. Republica Moldova nu mai este un partener credibil pentru Uniunea Europeană. A fost ratată posibilitatea obținerii tranșei a treia din asistența macrofinanciară în valoarea de 40 milioane euro și este sub pericol achitarea celei de a doua tranșe în valoare de 30 milioane de euro. Totodată, tentativa guvernării de a lua un credit din Rusia, în condiții obscure și dezvantajoase pentru țară și pentru oameni, a trezit reacția consolidată a societății și, în final, a fost anulată de către Curtea Constituțională, decizie care a dovedit incapacitatea acestui guvern de a-și servi propriul popor.

Apropo de Curtea Constituțională, ce credeți despre reforma justiției? Noul ministru a propus modificări conforme cerințelor UE? Guvernarea își atribuie niște victorii în acest sens!

Andrei Năstase: Guvernarea actuală poate să-și atribuie multe, dar și pentru cetățenii noștri și pentru UE este mai mult decât evident că în perioada guvernării Chicu – Dodon, Republica Moldova a degradat substanțial la capitolul reformării justiției. Ultimele modificări în legislație au fost operate în tăcere și obscuritate, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția. În această perioadă se află în desfășurare procesul preluării controlului asupra sistemului judecătoresc și re-subordonarea Procuraturii Generale. Toate dosarele de rezonanță, pornite în perioada august-septembrie 2019, sunt fie tergiversate, fie clasate, la indicația unor persoane din anturajele intime ale lui Plahotniuc și Dodon. Personaje penale din anturajul celor doi, indivizi implicați în diferite scheme criminale, se întorc în țară, sunt lăsați în libertate și încep din nou să participe la procesele politice.

„Populația s-ar putea confrunta cu una din cele mai grave crize alimentare din ultimii 60 de ani”

Bine, despre justiție s-ar putea să avem nevoie să vorbim într-un interviu separat. Să revenim la cele trei crize despre care vorbeați. Agricultura, ce se întâmplă în acest domeniu? Iarăși nimic bun?

Andrei Năstase: Dacă vedeți ceva bun, să-mi spuneți și mie. Eu pot afirma doar că acțiunile Guvernului Chicu – Dodon sunt amatoricești și ineficiente în ceea ce privește combaterea efectelor secetei din acest an. Această secetă va ruina mii de fermieri în Republica Moldova, iar populația s-ar putea confrunta cu una din cele mai grave crize alimentare din ultimii 60 de ani, ceea ce va conduce la scumpiri ale produselor alimentare de bază și la un deficit de produse de importanță maximă socială. Acest Guvern nu are nici resurse, nici planuri și nici oameni cu care să gestioneze responsabil și această criză agricolă. Nimic din ceea ce am propus noi, după discuții ample cu fermierii, agricultorii, după consultări cu specialiștii, nu a fost luat în considerare, deși am spus că nu avem nevoie de recunoștință și nu pretindem la drepturi de autor asupra propunerilor noastre.

Dacă acest guvern este atât de incompetent, ce guvern ar fi pe placul dvs, ce-i pretindeți unui eventual nou guvern?

Andrei Năstase: În acest caz nu vorbim de placeri particulare, că nu suntem la pețit. Vorbim de competențe, profesionalism, dedicație și voință. Guvernul pro-rus de la Chișinău trebuie demis prin vot democratic pentru a reda în totalitate și defitiv poporului puterea si nu pentru a tranzacționa puterea de la un grup oligarhic la un altul. Pentru siguranța cetățenilor din Republica Moldova actualul guvern trebuie înlocuit de un guvern calificat să înfrunte calamitățile de sănătate și economie. Avem nevoie de un Guvern eminamente pro-european, democratic, credibil pe plan extern și intern, capabil să depășească moștenirea nefastă a guvernului socialist. Altă cale nu există pentru Republica Moldova. Salvarea cetățenilor de pandemie și de sărăcie, recuperarea economică și re-conectarea țării la programele internaționale de asistență ale partenerilor noștri strategici pot fi realizate numai de către un alt Guvern, investit de Parlamentul RM.

„Istoria recentă ne-a demonstrat că prea mulți dintre actorii politici vor puterea exclusiv pentru ei, nu și pentru oameni”

Vorbeați la început despre două decizii luate de Platforma DA, una dintre care, am înțeles, este demiterea prin vot în Parlament a guvernului Chicu în baza unui demers bine argumentat. Să vorbim și despre cea de a doua decizie.

Andrei Năstase: Da. Înainte de toate putem constata cu toții că Republica Moldova s-a confruntat în cei 30 de ani de existență post-sovietică cu fel de fel de crize politice care, în opinia noastră, au dovedit ulterior că nu erau decât diverse modalități de acaparare a puterii în beneficiul unui personaj sau al unui grup de politicieni sau oligarhi, dar de fiecare dată în detrimentul oamenilor. Istoria recentă ne-a demonstrat că prea mulți dintre actorii politici vor puterea exclusiv pentru ei, nu și pentru oameni. Am înțeles cu toții că cei mai mulți dintre politicieni se aliază unii împotriva altora nu pentru a face dreptate oamenilor și a le oferi, prin deciziile lor, o viață mai bună. Chiar și acum constatăm că au început să fie vehiculate fel de fel de scenarii în care se împart deja funcții și se garantează candidaturi la prezidențiale. Vedem cu toții că hoții de ieri sunt cinstiții de astăzi și mai vedem, cu infinită tristețe, că cei care anul trecut decideau să se alieze cu un oportunist și un mincinos pentru a-i da jos de la putere pe hoți, de această dată sunt dispuși să se alieze cu hoții pentru a-l pedepsi pe mincinos și oportunist.

Păi nu așa se face politica?

Andrei Năstase: În opinia noastră, a Platformei DA – nu, nu așa se face politica. Noi suntem altfel croiți. Suntem asumați împotriva acestui mod ordinar și oportunist de a face politică, în interes meschin și partinic. Pentru că, în opinia noastră, nu te poți ascunde la infinit în spatele unui așa-zis interes național alegând compromisul nesfârșit și toxic doar pentru parvenire și reușită politică personală. Ca atare, orice fel de discuție cu Platforma DA care să ducă la demiterea prin vot a Guvernului Chicu nu poate avea loc decât după ce această ipotetică majoritate parlamentară anti-Dodon se califică a fi demnă și hotărâtă de a face oamenilor dreptate și o viață mai bună. Adică, concret, dacă se va degaja o majoritate care să poată demite guvernul Chicu, exact această majoritate (pentru a putea fi validată ca fiind o majoritate care va lucra pentru și în folosul poporului) trebuie să voteze, înaintea demiterii actualului guvern, nu după, un set de legi care să susțină hotărârea parlamentului votată pe 8 iunie 2019, prin care Republica Moldova a fost declarată stat capturat.

E o condiție dură, d-le Năstase! Totuși, despre ce legi este vorba?

Andrei Năstase: Aceste legi trebuie să permită activarea imediată a tuturor pârghiilor legale, în deplin acord cu Constituția Republicii Moldova, prin care lupta anti-corupție să genereze efecte concrete și imediate și sancțiuni serioase tuturor celor care au sărăcit programatic acest popor. Ele trebuie să aducă modificări esențiale Codului Penal și Codului de procedură penală așa încât dosarele esențiale pentru societatea noastră să fie rezolvate cu celeritate și în deplină transparență, să permită să se documenteze cu maximă prioritate anchetele penale care vizează demnitari, funcționari publici, miniștri și deputați, trebuie să redefinească imunitatea demnitarilor în fața legii. Legile la care facem referire trebuie să ofere un nou cadru legal și concurențial mediului de afaceri, să elimine corupția generalizată din instituțiile statului, să împiedice corpul judecătorilor și al procurorilor să mai decidă arbitrar, ci doar în spiritul și litera legilor. În egală măsură, aceste legi, prin conținutul lor, trebuie să pună în centrul politicilor de stat CETĂȚEANUL și nu STATUL cu structurile sale actuale, birocratice și profund corupte.

 Sunteți romantic, d-le Năstase, ar spune unii. Chiar credeți că se va profila o asemenea majoritate parlamentară ținând cont de realitățile din legislativ?

 Andrei Năstase: S-ar putea să fiu romantic, nu zic. Dar ceea ce spun nu doar eu, ci colegii mei din Platforma DA, este mai mult pragmatic decât romantic. Pentru că doar așa poate fi susținută activitatea unui guvern cu adevărat dedicat Republicii Moldova și oamenilor săi, unui guvern care să nu mai facă niciun fel de compromis, un guvern cu adevărat asumat și decis să facă ceea ce trebuie pentru toți oamenii și pentru fiecare în parte.

Iată de ce, noi, cei din Platforma DA, ne angajăm să propunem tuturor politicienilor  dezbateri publice pe marginea acestui pachet de legi care să susțină Declarația prin care Republica Moldova a fost declarat stat capturat. În condițiile în care ipotetica și salvatoarea majoritate parlamentară dorește să facă dreptate oamenilor și o viață mai bună, poate mai întâi vota toate aceste legi extrem de importante pentru eradicarea completă a corupției și sărăciei. Republica Moldova este o republică parlamentară, Parlamentul este suveran, iar o majoritate dedicată și asumată, așa cum auzim că se autointitulează această ipotetică majoritate, poate decide prin vot viitorul destin al poporului nostru.

 Și dacă nu decide?

Andrei Năstase: Dacă nu decide, altfel spus dacă interesul acestei asa-zise majorități politice este doar preluarea puterii, iar aceste legi pe care le vom propune în zilele următoare nu vor fi asumate și votate, Platforma DA va refuza să facă parte dintr-un asemenea scenariu obscur și descalificant, poziționat, ca toate celelalte anterioare, împotriva oamenilor și în beneficiul politicienilor și oportunistilor care ne țin în continuare captivi intereselor lor meschine. Dacă acești politicieni, care astăzi defilează pe la toate televizoarele vorbind halucinant despre democrație și despre Europa, cred că propunerea noastră nu este serioasă și asumată, atunci avem de făcut un anunț care să-i convingă de contrariul. În cazul în care se activează Hotărârea Parlamentului prin care Republica Moldova a fost declarată stat capturat și se votează întregul pachet de legi speciale din suport, Platforma DA își asumă guvernarea în totalitate, imediat, la nivel de prim-ministru și cabinet complet și se angajează să declanșeze cel mai aprig război dus vreodată cu corupția și sărăcia, la nivel de stat, prin măsuri și acțiuni fără precedent, toate în favoarea poporului și niciuna împotriva acestuia.

„Ne vom asuma lupta cu bandiții, corupția și sărăcia generalizată”

 O declarație ambițioasă, d-le Năstase! Și aveți suficienți oameni pentru a asigura funcționalitatea unui asemenea guvern?

 Andrei Năstase: Da, avem – o spun cu toată certitudinea! În acest sens pot spune cu încredere că noi avem viziune, cunoaștem bine misiunea noastră și ne bazăm exclusiv pe valori puternice. Și – da, ne vom asuma lupta cu bandiții, corupția și sărăcia generalizată, așa cum am dorit s-o facem încă din vara anului 2019, dar am fost împiedicați de decizii politice conjuncturiste. Iată, a mai trecut un an și suntem cu toții în aceiași situație. Asta contează, de aici trebuie să tragem învățăminte! Nu are rost să ai grijă de imagine și să stai deoparte din tot felul de calcule privind prezidențialele, atâta vreme cât asistăm neputincioși cum se întorc bandiții, cum corupția și schemele de contrabandă înfloresc, cum manipularea, minciuna și dezinformarea pun din nou stăpânire pe întreaga noastră societate. Eu sincer cred că nu de politicieni este nevoie acum, nu de combinații politice și oligarhice, nu de interese prezidențiale, ci de muncă, asumare și responsabilitate. Vremea minciunilor a trecut.

 „Doamnelor și domnilor politicieni, dacă doriți să munciți pentru oameni poftiți la muncă, lăsați obiectivele personale”

 Așa să fie oare? Vom vedea! Dar pe final ce mesaj și cui anume dintre politicienii actuali ați dori să-l transmiteți?

Andrei Năstase: Mesaj? Bine, tot acest interviu a fost un mesaj, cine vrea să-l înțeleagă. Nu am de ce să mă adresez unui politician concret, pot să le spun tuturor: Doamnelor și domnilor politicieni, dacă doriți să munciți pentru oameni poftiți la muncă, lăsați obiectivele personale. Dacă vreți însă doar funcții și sinecuri, stați departe de noi și de milioanele de oameni care așteaptă, de atâția și atâția ani, ca cineva să facă ceva și pentru ei. Și le-aș spune și oamenilor un lucru: adevărul este cel care stă la baza tuturor principiilor, acțiunilor și asumărilor Platformei DA, nimic altceva și, stimați cetățeni ai Republicii Moldova, trebuie, la un moment dat să alegeti. ORI NOI TOȚI, cei care ne dorim cu adevărat o țară normală, ORI EI, artizanii eternelor combinații politice care ne-au transformat viața într-un coșmar și ne-au destrămat familiile. Alegeți! Este un drept constituțional. Important este să nu vă pară din nou rău, așa cum am pățit cu toții în ultimii 30 de ani, care au trecut, parcă, prea repede și fără niciun folos pentru noi și pentru țară!

Gândul: Domnule Andrei Năstase, vă mulțumim!

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale BEC prezidențiale 2024 în țară și în Diaspora. Călin Georgescu, pe primul loc....
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Vești proaste pentru Craciun. Probleme cu carnea de porc
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...